Posted on

Чому машина вібрує під час руху? Шини та колеса

Чому машина вібрує під час руху? Де копати й до кого звертатись?

Чому машина вібрує під час руху?

Під час руху автомобіля він може трохи вібрувати через обертання колінчастого валу, коробок передач, а також інших рухомих частин двигуна. Але коли вібрації стають схожі на тряску, обов’язково потрібно з’ясувати причини її виникнення.

Причини вібрації автомобіля
Найбільш частими причинами надмірної вібрації авто є проблеми з:

Шинами,
колесами,
гальмами,
кермовим управлінням,
підвіскою,
віссю,
двигуном.
Ми розглянемо кожен компонент окремо, щоб визначити можливі проблеми ним, і почнемо з шин та коліс.

Спочатку спробуйте визначити, звідки приходять вібрації і коли вони починаються. Вібрації відчуваються лише при запуску та прискоренні автомобіля? Чи з’являються під час поворотів та при гальмуванні? Вони є тільки, коли машина їде на високій швидкості? Чи зростають у міру прискорення?

Коли зафіксуєте характерні режими, можна визначити можливі причини тряски.

Шини
Найпоширеніша причина, через яку автомобіль трясеться, – це проблема з шинами. Ці проблеми включають:

Дисбаланс шини. Якщо ви помітили, що тремтіння мінімальне на низьких швидкостях, але посилюється при прискоренні до 90 км/год, це пов’язано з дисбалансом шин. Найпростіший спосіб перевірити це – знайти деформації на шинах. Залежно від рівня змін, проблему можна вирішити, просто відновивши балансування шин. Однак, якщо зміни значні і їх буде надто багато, компонент потрібно змінювати.

Тиск у шинах. Недостатньо накачані автомобільні шини можуть спричинити надмірну вібрацію під час руху на високих швидкостях. Якщо ви не виявили пошкоджень на покришках, перевірте, чи відповідає тиск рекомендованим нормам.

Нерівномірне зношування гуми. Шини легко ушкоджуються через різні дорожні нерівності. Це призводить до утворення шишок або надмірного зношування однієї зі сторін. Проблему можна вирішити, перевіривши шини на наявність пошкоджень та дефектів, а також замінивши або відрегулювавши їх (залежно від кількості пошкоджень).

Дефекти шин. Деформована шина, а також шина, в якій протектор або внутрішні частини відокремлені від корпусу, може спричинити вібрацію автомобіля на низьких швидкостях (менше 30 км/год). Ці проблеми зазвичай пов’язані з виробничими дефектами або викликані серйозними проблемами із дорожнім покриттям.

Зношені чи лисі шини. Вони не дають можливості належним чином контролювати автомобіль під час руху. Тряска при їзді – одна з ознак, що вказує на те, що шини потрібно міняти.

Шини з низьким опором коченню. Цей тип гуми також відомий як низькопрофільні шини. Все частіше їх використовують на автомобілях з гібридним приводом та в електромобілях. Дані шини знижують опір та підвищують екологічні характеристики машини. Тим не менш, вони важчі, забезпечують менше комфорту при керуванні і не так добре поглинають удари. Якщо на автомобіль встановлено гуму з низьким опором кочення, це може бути причиною вібрації.

Колеса
Після перевірки шин, зверніть увагу на колеса. Вібрації можуть бути викликані:

Дисбаланс коліс. Якщо потрапивши в глибоку вибоїну покришки залишилися непошкодженими, існує можливість розбалансування колеса. На жаль, його важко визначити самостійно, тож краще звернутися до кваліфікованого механіка.

Вигнуті чи пошкоджені колеса. Глибокі вибоїни та інші дорожні проблеми можуть зігнути або пошкодити колеса, спричиняючи надмірну вібрацію машини. Для правильної діагностики необхідно використовувати балансувальний верстат, який допоможе визначити, чи можна відремонтувати колесо або його замінити.

Биття колеса. Воно вимірюється за допомогою індикатора та характеризується будь-яким відхиленням колеса від ідеального кругового обертання. Залежно від показань, можливо колесо доведеться замінити.

Колісні підшипники. Якщо ви відчуваєте вібрацію від рульового колеса, то є ймовірність, що ваші колісні підшипники зношені або пошкоджені. Незважаючи на те, що підшипники коліс зазвичай служать довго, регулярна їзда бездоріжжям, великий пробіг або жорстка манера водіння, здатні все ж таки вивести їх з ладу.

Висновок
Причини вібрації та трясіння автомобіля можуть бути пов’язані з некоректною роботою коліс та шин. Про інші компоненти, які ми згадували вище, читайте у наступних матеріалах.

Якщо Ви звернетесь до нас, ми як спеціалісти постараємося допомогти Вам! Чому машина вібрує під час руху?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *